Simma smartare

december 28, 2023

Hur ska jag simma smartare?

Har du en plan innan du hoppar i vattnet eller kör du kanske bara på känsla inför varje simpass? Om man inte har en plan så är det väldigt enkelt att ändra det du tänkt göra när det kanske blir lite jobbigt eller tråkigt. I denna text kommer du få läsa om mina tankar kring att lägga upp ett bra simpass och upplägg. 


Planera din simträning

Att optimera din simträning med enkla metoder är avgörande för att maximera din prestation, oavsett om du vill bli en bättre simmare eller förbättra din ironman tid. Genom att ha någon slags plan och i bästa fall ett strukturerat simprogram kan du känna dig trygg med att du fokuserar på rätt saker som teknikträning och inte bara simma för att simma.

Det allra viktigaste är att det finns en plan bakom ditt simpass och gärna över en längre tid. Genom att strukturera dina träningspass kan du inte bara följa din egen utveckling, utan det blir enklare att få med alla viktiga delar som teknikträning, serier och att simma snabbt. Det är även enklare att hålla motivationen hög med en plan, det blir enklare att inte hoppa över viktiga delar och en progression som ger dig resultat.


Fokus på teknik och struktur

Tekniken är den delen av simningen många tyvärr snålar med. Många simmare och framförallt triathleter tenderar tyvärr att enbart simma långt utan någon tanke kring teknik och teknikövningar. Att prioritera teknikförbättringar kommer att göra dig mer effektiv i vattnet och du får en chans att öva på dina svagheter. Vattnet är nästan 800 gånger tyngre än luft så att vara effektiv i vattnet är ett måste för att glida framåt. Det absolut bästa är att ta hjälp av en tränare som kan förklara för dig vilka dina svagheter är och vilka teknikövningar som gör mest nytta just för dig. Vill du få en ännu bättre insikt rekommenderar jag starkt en videoanalys. Finns inte möjlighet till detta så välj ett område i din simning och förbättra och fokusera på enbart den delen i cirka fyra veckor då ingen teknik är perfekt.


Våga simma fort

Våga simma fort! Många simmar för att det är behagligt eller för dem vill simma längre men för att bli en bättre simmare så måste du våga simma fort och kort. Genom att inkludera hastighetsträning eller sprintträning lär du dig att ta dig fram i vattnet på ett så effektivt sätt som möjligt. Genom att simma fort och få lite koll på dina tider kan du ta nytta av vad du gjorde för att simma fort även under dina lugnare simningar.

Sammanfattningsvis så är ett välplanerat simprogram kombinerat med teknikträning, hastighetsträning och diverse serier den bästa vägen att förbättra din simning på sikt. Progression och hårt arbete är något som aldrig blir gammalt. Oavsett om du siktar på att förbättra din crawlteknik, träna inför ett triathlon eller bli en snabbare simmare.


Hur lägger jag upp mina träningspass?

När jag lägger upp mina träningspass antingen till mina kunder men även till mig själv ser jag alltid till att få med fyra delar i varje pass. 

1. ”insim” helt enkelt en uppvärmning som gör dig redo att ta dig an det kommande passet. börja med att simma x antal meter beroende på nivå och syfte följt av diverse drillar som inte är tekniskt specifika utan ger dig en bra känsla för vattnet. Ett exempel kan vara skovling. 

2. Teknikdel en del och kanske en av de viktigaste delarna i din träning för att utveckla din simning och ta den framåt. Här lägger du olika teknikövningar anpassat för just det du behöver förbättra. För bästa effekt välj max ett fokus per träning.

3. Huvudserie här lägger du det primära jobbet med träning den delen som är hårdare och kommer göra dig mer uthållig, stark eller snabbare. Ett exempel kan vara att du simmar x gånger 100meters intervaller med fokus på tröskelträning eller kortare spurtar för att öka upp din fart. 

4. ”Avbad” Denna del är ett lugnare avslut för att varva ner efter en hård huvudserie precis som en nedjogg. Denna del bör inte vara mer än kanske 200-400m och väldigt enkel.


Kontakta mig för bokning av tjänst

Om du vill ta din simning till nästa nivå med hjälp av min coachning erbjuder jag personlig träning, analyser, skräddarsydda program men även redan färdiga program. Oavsett om vi träffas fysiskt eller online så är jag här för att hjälpa dig bli en effektivare simmare.

Sociala medier

Senaste inlägg

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.