Race Report, Hyrox

mars 27, 2024

Race report, hyrox köpenhamn

Hyrox – En mix av uthållighet, explosivitet, styrka och mentalitet

Förra helgen gjorde jag min debut i Hyrox, ett lopp som är helt nytt för mig. Jag vill tillägga att innan loppet hade jag inte provat på någon av övningarna utan jag gick bara på känsla och tidigare erfarenheter. Detta skulle vara en kul grej och det levde upp till förväntan. Men vad är Hyrox egentligen och hur kommer det sig att jag körde Hyrox?

Hyrox är inte din vanliga tävling utan det är ett ”fitness race” ett test av uthållighet, explosivitet, styrka och mentalitet. Det grundades 2017 och har sedan dess exploderat i popularitet över hela världen och lockat deltagare ifrån olika idrottsliga barkunder. Största delen av de som deltar tränar crossfit till vardags men även en del triathleter haqr vågat sig på utmaningen. 

Hur ser loppet ut?

Loppet består av totalt 8km löpning och 8 olika stationer. Alla övningarna körs i mitten och löpningen sker runt dessa stationer. På detta vis finns det alltid atleter runt om dig och det är lätt för åskådare att följa loppet.

Bansträckningen: Det börjar med 1km löpning följt av en station och mellan varje station kör man 1km löpning. Station 1. 1000m ski-erg 2. 50m sled-push  3. 50m sled-pull 4. 80m burpee broad jumps 5. 1000m roddmaskin 6. 200m farmers carry 7. 100m sandbag lunges 8. 100wallballs.

Hur kommer det sig att jag körde?

Precis som många andra har även jag fått upp intresset för Hyrox men inte haft tanken att köra själv. Men jag älskar utmaningar och att pröva på nya saker, så när min sponsor myrpotein ställde frågan om jag vill vara med och tävla kunde jag inte säga nej. Min tanke var hur svårt kan det vara? Jag tränar ju ändå för Swedeman Solo Point five som kanske är nordens tuffaste halvdistans-triathlon och gymmar 1-2 gånger i veckan. 
 
Inför loppet tränade jag inget specefikt mer än min löpträning, Hyrox skulle vara ett roligt event utan att ändra om min träning. 
 
Under loppet, Jag gick ut med en hastighet på cirka 3 minuter per km första löpsträckan och på ski-erg höll jag 1.45 tempo per 500m. Dessa var de grenarna jag kände jag hade koll på efter att nyligen kört vasaloppet. Min plan var att köra hårt på konditions övningarna och ”vila” lite på styrke-stationerna men oj vad fel jag hade.. När jag kom fram till släden så blev det en mental chock när jag knappt kunde rubba släden innan jag hittade en viss teknik. Jag gled med mina snabba skor och min puls var inte långt ifrån max ifrån löpningen och stakningen. Snabbt fick jag ställa om till att övningarna var tyngre än vad jag räknat med och att löpningen får bli vilan istället.
 
Loppet tog lite över 1 timme och 20min och jag är åtminstone snabbare än snittet utan någon specifik träning. Jag hade aldrig prövat någon av stationerna så det var riktigt kul att pröva nya saker på tävlingsdagen så man blev aldrig uttråkad. Detta är definitivt något jag kommer att göra om.
 

Nyhet inom kort

Kopplat till detta inlägg kommer jag snart att annonsera ut en nyhet som kommer att passa dig som redan tävlar i Hyrox eller för dig som tänkt att pröva. Anmäl dig till mitt nyhetsbrev här för att inte missa detta.

Sociala medier

Senaste inlägg

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.