Fysisk PT eller Online coachning?

november 1, 2023

FYsisk PT eller online coachning?

Vad är egentligen skillnaden mellan en fysisk PT som du tränar med på gymmet eller online coachning där all träning och kommunikation är online? I detta inlägg ska jag gå in på fördelar och nackdelar med bägge samt ge dig en inblick i vad som är rätt för just dig. I sista stycket kommer jag även att presentera en möjlighet med en kombination av fysisk PT och Online Coachning.

Vad får jag ut av en tränare?

Att ha en tränare kan vara avgörande för att maximera din prestation oavsett mål som exempelvis triathlet att kanske klara ditt första Ironman eller för att prestera på topp i din age group, som glad motionär eller för att bli en starkare och piggare pappa. Oavsett vem du är så kommer en tränare/PT att göra en enorm skillnad för att nå dit du vill både snabbare, säkrare och mer hållbart. Att ha någon vid din sida  som du känner du kan lite på till 100% är inte bara en lättnad utan också en person du kan bolla idéer med och lägger upp din träning på ett effektivt sätt just för dig.

Vid val av tränare gäller det även att ha koll så tränaren faktiskt har en vettig bakgrund inte bara som tränare men även en utbildning att luta sig tillbaka på och inte kör all träning på känsla eller ”som den alltid gjort”. Ett bra sätt att kolla upp din PT är att kika om de har en FRISK-Licensiering som säkerhetsställer en viss standard men även om de läst på högskola eller universitet. En annan viktig faktor är att faktiskt ha en bra relation till din tränare och att man gillar dess filosofi. 

Fysisk PT eller Online Coaching – Vad funkar bäst för dig?

Att ha en PT eller tränare fysiskt vid din sida har en massa fördelar men den absolut viktigaste är den direkta feedbacken på vad du gör. I gymmet kan det handla om din teknik eller intensitet, i bassängen handlar det om din teknik och identifiera dina svaga punkter under arbetet.  Du får alltså direkt feedback på precis allt du gör. Detta resulterar i att du lär dig mycket mer, din träning blir säkrare, mer rätt, motiverande och roligare. Du lär dig vikten av korrekt teknik som du får med dig hela livet men även att ligga på rätt intensitet. Låta det vara enkelt ibland och riktigt jobbigt emellanåt. Träningen blir på så sätt ännu mer individanpassad än om kommunikationen enbart sker online. Genom att alltid ha två ögon på dig blir det även enklare för din PT/tränare att identifiera din fysiska profil, hitta obalanser, identifiera brister i både rörlighet o styrka samt balansen i kroppen.

Onlinecoaching eller träningsupplägg som jag gärna väljer att kalla det är en grym vägledning men även ett individanpassat upplägg för dina mål och din vardag. Träningen blir väldigt mycket mer lättillgänglig och flexibel då man slipper binda upp sig till specifika tider. Ju mer erfaren man är desto enklare blir det att följa ett strukturerat program men ju nyare desto svårare för att få till intensiteten samt tekniken oavsett vad för coachning du har. En fördel med online coachning är att en hel del träning faktiskt kan och bör göras på egen hand utan tränare. Exempelvis för en triathlet som har ett fullspäckat schema kan ibland behöva sitta på en stationär cykel/trainer med låg intensitet under längre tider där finns det ingen egentlig vits med tränare. Vad det gäller styrketräning är det något svårare om man inte har en god vana i gymmet sedan tidigare. För att styrketräningen ska bli individanpassad på riktigt kommer det behövas en fysisk träff så tränaren faktiskt får göra olika tester och bildar sig en bild av vad för övningar varje individ person ska ha. Annars är det tyvärr inte mer anpassat än ett gratis upplag på nätet.

Den optimala kombinationen

En mix av bägge delar tar verkligen din träning till nästa nivå. Med de fysiska mötena kan din PT skräddarsy din plan ännu mer och ge dig den feedback du behöver inför din träning på egen hand. Under träningen på gymmet ser din tränare till att prioritera dina svagheter och se till att tekniken sitter, vid simträning ser din coach till att din träning är anpassad för att förbättra just det du behöver för att ta nästa kliv. Slutligen kombinationen kommer ge dig det bästa av två världar du får all den feedback du behöver samt får flexibiliteten av online coachning med ett ännu bättre program utformat just för dig. På detta vis kan man träffa sin tränare något mer sällan för att säkerhetsställa att allt går som det ska samt för eventuella förändringar. 

Erbjudande om kombinations-Coachning

I samband med detta inlägg vill jag även erbjuda en chans att prova på just detta upplägg men en kombination av Fysisk träning och Online Coachning med mig Alexander Madarov. Jag som tränare har arbetat som tränare i över 10 år och haft klienter i alla olika nivåer. Min expertis ligger inom Styrketräning, träningsplanering, kost och simning med utbildning ifrån Högskola samt diverse privata skolor. Jag söker fyra personer som vill starta en träningsresa med mig exempel en som vill förbättra sin styrketräning, struktur eller simning. Vi kommer att ses en gång i månaden och ditt program kommer vara utformat efter dina mål små som stora. Vi startar med tre månader och priser på detta varierar från 3 650 kr till 4 250 kr beroende på hur hög träningsvolym du ligger på. Jag kommer att finnas tillgänglig för rådgivning och frågor under hela perioden. 

För frågor når du mig enklast via mejl, allemadarov@hotmail.com 

Sociala medier

Senaste inlägg

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.